Czy istnieje pieczywo bezglutenowe?

Osoby zmagające się z celiakią lub alergiami i nietolerancjami pokarmowymi muszą stosować szczególnie restrykcyjne diety.

Niejednokrotnie muszą wykluczyć z codziennego jadłospisu rzeczy, które niegdyś były stałym elementem ich życia. W przypadku osób, które mają problemy z trawieniem glutenu, taką grupą produktów może być pieczywo. Na rynku jednak pojawiło się już pieczywo bezglutenowe. Nie jest ono jeszcze dostępne w każdej piekarni czy sklepie, jednak coraz bardziej się upowszechnia. Taki chleb jest robiony na bazie mąki, która nie zawiera szkodzącemu alergikowi białka. Choć wiele osób uważa, że znajduje się ono jedynie w mące pszennej, to nie jest to prawda – można go znaleźć w produktach powstałych z innych zbóż. Pieczywo bezglutenowe z reguły jest wytwarzane z mąki ryżowej czy kukurydzianej. Nieco rzadziej stosuje się do tego celu mąkę gryczaną czy słonecznikową, a także różnego rodzaju mieszanki. Dodatkowym uzupełnieniem takiego chleba czy bułek mogą być ziarna lub produkty z grupy superfoods, które pozwolą uzupełnić niedobory często występujące u osób z celiakią.
Czy istnieje pieczywo bezglutenowe?

Gdzie kupić chleb bezglutenowy?

Nietolerancja glutenu jest coraz powszechniejszym zjawiskiem. Sposoby wytwarzania pieczywa bez tego białka powstały dopiero niedawno, przez co produkty tego typu nie są jeszcze dostępne w każdym sklepie. Należy także liczyć się z wyższą ceną niż w przypadku pieczywa pszennego. Wynika to z faktu, że mąki niezbędne do upieczenia chleba pozbawionego alergenu powstają z ziaren znacznie droższych niż te, z których piekarze wykonują większość swoich wypieków. W dużych miastach, takich jak Warszawa, istnieje wiele dobrych piekarni. Część z nich może posiadać w swojej ofercie tego typu pieczywo. Jeśli trafimy do piekarni rzemieślniczej, być może będzie możliwe pieczenie takich bochenków na zamówienie. Dobra piekarnia to także gwarancja świeżości produktu.
Jeśli chcesz poznać dobre piekarnie w Warszawie, które oferują szeroki wybór chlebów z różnych rodzajów mąk, kliknij w Link.