Piec piekarniczy to urządzenie stanowiące jeden z centralnych punktów piekarni.
Sprzęt taki odgrywa istotną rolę w procesie produkcyjnym, dlatego dobrze jest sięgać po wysokiej jakości rozwiązania tego rodzaju. Okazuje się, że na rynku dostępnych jest wiele typów i modeli takich sprzętów. Warto zapoznać się bliżej z takimi urządzeniami, ich atutami oraz najważniejszymi cechami charakterystycznymi. Różnią się one pod względem wielkości, zastosowania, nośników energii, rozwiązań technicznych i wielu innych aspektów.
Co warto wiedzieć o różnych typach pieców piekarniczych?
W piekarniach bardzo popularne są piece konwekcyjne. Urządzenia te charakteryzują się standardowym rozprowadzaniem energii cieplnej przy pomocy nawiewu. Jest to system, którego działanie pod wieloma względami jest podobne do standardowych piekarników użytkowanych w domach. Inną popularną grupę stanowią piece klasyczne, w których można umieścić od 10 do 12 blach o wymiarach 400×600 mm. To z kolei oznacza, że umożliwiają one pieczenie sporej ilości produktów spożywczych za jednym razem. Często takie piece działają na bazie zasilania elektrycznego.
Istnieją też specjalne piece z wózkiem stałym. W przypadku takich urządzeń możliwe jest załadowanie całego wózka z produktami przeznaczonymi do wypieczenia. Ponadto takie piece są przystosowane najczęściej do załadunku od 12 do nawet 18 blach. Oznacza to, że dzięki nim nawet duża produkcja wielu wyrobów piekarniczych jest sprawna i wydajna. Istnieją też piece z wózkami obrotowymi, które umożliwiają obracanie takich wózków podczas procesu wypiekania. Piece wsadowe są z kolei rozwiązaniami modułowymi idealnymi do mniejszych piekarni.
Jak widać, na rynku dostępnych jest wiele rodzajów pieców przeznaczonych do piekarni. Wiele ciekawych ofert w tym zakresie można znaleźć w Internecie na stronach, takich jak na przykład https://crispan.pl/piec-piekarniczy. Spore zróżnicowanie sprawia, że każdy przedsiębiorca jest w stanie bez większych problemów odnaleźć rozwiązania dopasowane do konkretnych potrzeb oraz do określonych działań o charakterze produkcyjnym.