Wiele osób które lubią napić się dobrej kawy, posiada własny młynek do kawy. Są różne rodzaje młynków do kawy, ogólna zasada działania jest podobna młynki mają za zadanie rozdrobnienie kawy na proszek, który możemy zaparzyć.
Zasadniczo młynki dzielimy na dwa rodzaje żarnowe, oraz udarowe. Młynki udarowe posiadają zazwyczaj dwa ostrza, które obracają się z dużą prędkością tnąc ziarna kawy na kawałki. Nie jest to dobre rozwiązanie ponieważ w tym procesie kawa mocno się podgrzewa, przez co kawa może tracić swoje właściwości i smak. Jest to co prawda najszybszy sposób mielenia, jednak kawa może stracić swój aromat. W drugim przypadku, kawa jest miażdżona, przez żarna które obracają się – jest to obecnie najpopularniejszy rodzaj młynka. Jeśli użyjesz kawy wstępnie zmielonej w swoim urządzeniu, nie będzie ona skuteczna i nie zapewni odpowiedniego aromatu. Kawa znajdująca się w sklepach jest zwykle od miesięcy gotowa, dlatego nie zapewni Ci smaku, którego szukasz. Kawa osiąga najlepszy wynik już kilka dni po upieczeniu, dlatego należy ją pić w ciągu miesiąca od daty palenia. Szukając świeżej kawy, sprawdź lokalne herbaciarnie. Niektóre z tych sklepów nawet pieczą je na miejscu w mniejszych partiach, co oznacza, że są najświeższe. Świeże, pełne ziarna to najlepsze rodzaje kawy do zmielenia w młynku, ponieważ daje to świeższą opcję, która smakuje lepiej niż kawa zmielona wstępnie.
Dobrym pomysłem będzie także przechowywanie ziaren w szczelnym pojemniku. W domu także powinniśmy właściwie przechowywać kawę w odpowiednich szczelnych pojemnikach. Kawa kupowana w sklepie pakowane jest w opakowania, których nie można zamknąć szczelnie po otwarciu. Przez co wietrzeje, i traci swoje właściwości. Należy także czyścić nasze młynki do kawy, aby pozbyć się resztek zmielonej kawy, dzięki czemu, nowa partia nie będzie mieszała się ze starą kawą. Przeglądając młynki do kawy, warto brać pod uwagę wiele czynników, jak przykładowo ich wielkość, tak aby bez problemu zmieścił się w naszej kuchni. Trzeba oczywiście brać pod uwagę ilość kawy jaką pijemy, można bowiem zakupić młynek z większym pojemnikiem, jednak warto mielić kawę częściej, aby miała lepszy aromat.