Niektóre badania pokazują, że jedzenie ciast nie jest dla nas dobre. Jednak jedynym powodem takiego wniosku jest fakt, że ciasta są słodkie oraz mogą być tuczące. W związku z tym eksperci do spraw zdrowia i żywienia zakładają, że mogą one powodować szereg zagrożeń dla zdrowia.
Ale większość ciastek i babeczek powstaje przez połączenie różnych rodzajów składników, które zawierają różne wartości odżywcze, które mają wiele korzyści zdrowotnych. Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii w wielu produktach spożywczych. A ciasta i babeczki są na ogół wytwarzane przez zmieszanie mąki i cukru, które są doskonałym źródłem węglowodanów. Mogą zapewnić wystarczającą ilość energii całemu ciału, w tym mięśniom, mózgowi i układowi nerwowemu. Oprócz tego tłuszcze obecne w ciastach są również dobrym źródłem energii. Oprócz dostarczania energii ciału, te słodkie wypieki mogą również dostarczać organizmowi wysokiej jakości białko. Ciasta zawierają mleko i jajka, o których wiadomo, że są jednymi z głównych źródeł białka. Mleko zawiera również wapń, który wzmacnia kości i zęby.
Również ciasta pieczone z suszonymi owocami, orzechami i migdałami, mogą posłużyć organizmowi dużą ilością witamin i minerałów, a tym samym wzmocnić układ odpornościowy. Ciasta zawierające świeże owoce takie jak jagody, ananasy i jabłka są również dobrym źródłem błonnika. Pokarmy bogate w błonnik mogą pomóc naszemu ciału w lepszym działaniu układu trawiennego. Więc jeśli masz ochotę na pyszne, domowe słodkości i szukasz pomysłu na nowe wypieki, przeszukaj w Internecie przepisy na ciasta. Z pewnością znajdziesz przepis odpowiedni do okoliczności i upodobań kulinarnych całej rodziny. Niektóre ciasta i babeczki są nawet wykonane z marchwi czy cukinii, które zawierają również dużo błonnika. Zatem spożywanie babeczek i ciastek zawierających wszystkie wyżej wymienione owoce może pomóc zwiększyć poziom błonnika w naszym ciele, poprawić trawienie i zminimalizować ryzyko chorób serca i przewodu pokarmowego.