Nadwaga nie jest problemem w Japonii. A na pewno daleko tam do wypracowania w tym zakresie statystyk, równie niechlubnych co w Stanach Zjednoczonych czy w Zachodniej Europie. Nie dotyczy to zresztą tylko problemów z wagą, Azjaci zdecydowanie rzadziej zapadają na inne choroby cywilizacyjne, jak nowotwory czy schorzenia układu krążenia. Nie będzie zatem przesadą stwierdzenie, że w tamtej części świata zdrowiej się żyje. Zasadniczy wpływ ma na to kuchnia japońska. Co ją wyróżnia? I czy można wdrożyć ją w polskich warunkach.
Lekkostrawne dania na co dzień
W kuchni azjatyckiej, w tym także japońskiej, czerwone mięso pojawia się sporadycznie. I raczej w postaci wołowiny niż wieprzowiny. Tamtejsze potrawy bazują natomiast na owocach morza, rybach, ewentualnie kurczakach. Warto brać przykład z Japończyków, sięgających po ryby zdecydowanie częściej niż w postny piątek. To samo dotyczy zamiany masła na oleje roślinne. Są znacznie przyjaźniejsze układowi krążenia, nie mówiąc już o zawartych w nich prozdrowotnych kwasach omega 3. Na ich regularnym spożywaniu korzysta między innymi mózg i cały układ nerwowy.
Do tego oczywiście ryż, ale w japońskiej nieco kleistej wersji. Zamiast długiego smażenia na głębokim oleju, kuchnia japońska preferuje gotowanie na parze, ewentualnie grillowanie mięsa. Potrawy często są spożywane na surowo, co nie mieści się w głowie przeciętnemu mieszkańcowi cywilizacji zachodniej. Mimo to dania kuchni japońskiej są cenionym przysmakiem wielu Europejczyków i Amerykanów. Kultowe sushi, sake czy ciemnobrązowy sos sojowy są chętnie konsumowane także w kraju nad Wisłą. By jednak nie zrazić się do tego rodzaju kuchni, trzeba świadomie wybrać lokal. Odpowiednio przeszkolony personel musi tam pracować wyłącznie z wykorzystaniem świeżych produktów.
Kuchnia japońska w polskiej wersji
Czy przeciętny Polak może jeść jak rodowity Japończyk? Pod wieloma względami tak, choć nie opłaca się rzucać na głęboką wodę. Kuchnia japońska ma naprawdę wiele do zaoferowania, konsumenci muszą dać sobie jednak czas, by się do niej przekonać. Na początek wystarczy kilka podstaw. A mianowicie zamiana czerwonego mięsa na białe oraz ograniczenie tłuszczów zwierzęcych. Nie dla każdego będzie to łatwe, ale z pewnością wyjdzie na zdrowie. Do lekkostrawnych potraw kuchni japońskiej używa się sporych ilości soi, świeżych warzyw i owoców.
W diecie wielu Polaków jest ich zdecydowanie za mało. Jeżeli nie wiadomo, jak wprowadzić te elementy do jadłospisu, można wykorzystać przepisy wprost z Japonii. Ze zdobyciem składników nie będzie problemu. W każdym większym mieście działają sklepy, posiadające w ofercie produkty typowe kuchni japońskiej. Jeżeli takowego nie ma akurat w okolicy, zakupy można zrobić w sieci. Internetowi sprzedawcy posiadają w asortymencie nawet rzadko spotykane wyroby, których zdobycie w Polsce jeszcze nie tak dawno graniczyłoby z cudem. W XXI wieku kuchnia japońska jest popularna w wielu zakątkach świata. I dobrze, ponieważ wychodzi na zdrowie.
Dodatkowe informacje
Sprawdź potrawy kuchni japońskiej w menu restauracji Gold Sushi – wejdź na stronę https://goldsushi.pl/ i poznaj propozycje!