Przechowywanie chleba bezglutenowego nie musi być kłopotliwe

Pieczenie chleba bezglutenowego samodzielnie w domu może być prawdziwym wyzwaniem.

Niewiele osób podejmuje się takiego zadania, ale obecnie możemy w sprzedaży znaleźć pyszne chleby bezglutenowe w sklepach, supermarketach oraz piekarniach. Zazwyczaj pieczywa kupujemy nieco więcej, dlatego ważne jest, aby odpowiednio go przechowywać do późniejszego spożycia. Świeży chleb bezglutenowy przechowuj zawinięty w ściereczkę lub płócienny worek i włożony do chlebaka. I upewnij się, że chleb ma wystarczająco dużo pustej przestrzeni wokół niego, aby mogło wokół niego krążyć powietrze. Zamknięte opakowanie zatrzymuje trochę wilgoci, dzięki czemu chleb nie wysycha, ale nie trzyma go tak blisko chleba, że staje się mokry. Nigdy nie przechowuj domowego chleba bezglutenowego w zamkniętej plastikowej torbie w temperaturze pokojowej. Wilgoć w chlebie skondensuje się i przylgnie do chleba, przez co stanie się on rozmoczony i niesmaczny. Również długie przechowywanie chleba bezglutenowego w papierowej torbie może sprawić, że pieczywo wchłonie zbyt dużo wilgoci. Przechowywanie chleba bezglutenowego nie musi być kłopotliwe

Nigdy nie przechowuj chleba bezglutenowego w lodówce, bez względu na to, czy jest on domowej roboty lub kupionego w sklepie lub piekarni.

Lodówka została zaprojektowana tak, aby powstrzymywać wilgoć i powietrze przed dostaniem się do środka, ponieważ może to zepsuć żywność, ale spowoduje szybkie wyschnięcie chleba. Resztki chleba bezglutenowego najlepiej jest przechowywać w zamrażarce, ale najpierw owiń kromki szczelnie folią lub torebkami odpowiednimi do zamrażania. Takie torebki i woreczki są wytrzymałe i mocno przylegają do wszystkiego, co w nich zapakujesz. Pieczywo odpowiednie dla osób z celiakią przygotowuje piekarnia bezglutenowa online. Jeśli nie spodziewasz się użycia całego mrożonego chleba bezglutenowego na raz, rozważ pokrojenie go przed zamrożeniem. W ten sposób powinieneś być w stanie rozmrozić dokładnie taką ilość, jakiej potrzebujesz, bez narażania reszty bochenka na zepsucie. Warto również przechowywać chleb odciętą częścią do dołu, aby zapobiec nadmiernemu wysychaniu pieczywa.