Sproszkowana moringa jest dobra również dla zdrowia włosów

Drzewo moringa jest bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Sto gram liści moringi wystarcza na pokrycie stu procent dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Zawartość witaminy A w liściach moringi może się znacznie różnić w zależności od zastosowanej metody produkcji i sposobu ich przechowywania. Ponadto liście moringi mają ograniczony okres trwałości pod względem maksymalnych korzyści, jakie mogą zapewnić. To samo dotyczy witaminy C, moringa zapewnia wystarczającą ilość na pokrycie dziennego zapotrzebowania w zakresie od 60 do 130 miligramów dziennie. Kupując proszek moringa, należy sprawdzić, czy używany pojemnik lub opakowanie jest wysokiej jakości, musi być szczelny i zapewniać ochronę przed światłem. Umożliwia to zachowanie zawartości witamin. Proszek najlepiej spożywać w ciągu sześciu miesięcy, ponieważ po upływie tego czasu zawarte w nim składniki odżywcze, na przykład minerały, mogą zacząć się rozkładać. Dostarczanie tlenu i składników odżywczych z układu krążenia do mieszków włosowych ma kluczowe znaczenie dla wzrostu włosów. Bogaty w witaminę A proszek moringa wspomaga wzrost i utrzymanie włosów. Działa również z krzemionką i cynkiem, aby zapobiec wysuszeniu i zatkaniu gruczołów łojowych, które biorą udział w wytwarzaniu sebum. Niedobór witaminy A może powodować pogrubienie skóry głowy, suchość włosów i łupież.

Niedobór witamin z grupy B, zwłaszcza B6, biotyny i kwasu foliowego powoduje wypadanie włosów. Witaminy C i E poprawiają krążenie skóry głowy, dzięki czemu mieszki włosowe są odżywione w celu zwiększenia siły i zdrowia włosów. Witamina C jest niezbędna do utrzymania naczyń włosowatych przenoszących krew do pęcherzyków. Sproszkowane liście moringa zawierają również cynk, który stymuluje wzrost włosów poprzez wzmocnienie układu odpornościowego. Niedobór cynku może powodować zanik mieszków włosowych z powodu upośledzenia syntezy DNA i białka. Moringa zawiera również substancje czynne o właściwościach ochronnych przewodu pokarmowego, które wspomagają zdrowie układu trawiennego i wzmacniają błonę śluzową jelit, może również leczyć wrzody i zapobiegać im.